Üdvözöljük! Belépés | Új felhasználó? Regisztráció
IngatlanKeresés az ingatlanközvetítők között. HitelKeresés a hitelközvetítők között. BiztosításKeresés a biztosításközvetítők között. ÁllásKeresés az állásközvetítők között.
Magazin »

5 év helyett már csak 1 év a KHR!

Csökken a banki adóslistán (KHR) eltöltendő büntetés időtartama: a tartozás rendezését követő egy évig leszünk csak "BÁR listások".

 A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) "feketelistáján" (közismert nevén: BAR lista) nyilván tartott lakossági hiteladósok adatait egy decemberi törvénymódosítás nyomán 2011-től a korábbi öt év helyett csak a teljesítéstől számított egy évig lehet megőrizni, a már nyilvántartott referenciaadatok közül pedig azokat, amelyek esetében a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy év már eltelt, 2011. március 31-ig törölni kell az adatbázisból. A jogszabálymódosítás nyomán a mulasztások 13-14 százaléka kikerül a KHR-ből.

A lakossági "feketelistás" nyilvántartásba azok kerülnek be, akik legalább a minimálbér (2011-ben 78 000 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. A KHR-ben 2010 végén 929 ezer természetes személyt tartottak nyilván a BISZ honlapján közzétett adatok szerint, a fennálló és lezárt hitelmulasztások, valamint bankkártya-visszaélések együttes száma 1,767 millió volt.